Nieuwe ommetjes in Drenthe: wandel met Joop Stroop door Eext, met Wemeltje Kruit door Gasselte of met Misty het Witte Wief door Grolloo

Ken je Wemeltje Kruit al? Dat is de vrouwelijke marskramer uit Gasselte, die met haar fiets vol koopwaar langs de deuren op de Hondsrug ging om haar spulletjes uit te spreiden. Ze leefde tussen 1887 en 1963 en is de kapstok waarmee kinderen anno 2022 van alles kunnen leren over cultuurhistorie van gebouwen, standbeelden en natuur in en rond Gasselte. Wemeltje vertelt daarover in een 4 kilometer durende audiowandeling.

Ook in Eext en Grolloo zijn de wandelingen geschikt voor kinderen. Ze zijn interactief: met foto’s, audio en opdrachtjes. In Grolloo loop je mee met Misty het Witte Wief en beantwoord je vragen over van alles en nog wat: een stookhok, Cuby & the Blizzards, en TT. Pannenkoekenbakker Joop Stroop maakt kinderen lekker voor een blokje door Eext. Na de wandelingen door Eext, Grolloo en Gasselte kunnen kinderen op de route een grote sjoelschijf ophalen, met daarop Misty, Joop of Wemeltje. Het idee: spaar ze allemaal.

Valerie Vermeire van gemeente Aa en Hunze laat de presentjes zien die kinderen met de wandeling kunnen verdienen.
Valerie Vermeire van gemeente Aa en Hunze laat de presentjes zien die kinderen met de wandeling kunnen verdienen. Foto: Herman van Oost

De route in Schipborg is wat serieuzer en richt zich meer op de natuurliefhebber. De tocht is ook langer: 9,2 kilometer. Bij alle routes krijg je via een QR-code meer informatie over de omgeving.

Inleven in verhaal erachter

Wethouder Bas Luinge, tevens kersverse voorzitter van Recreatieschap Drenthe, is enthousiast.: „Als ik een standbeeld tijdens mijn vakantie zie, vind ik dat vaak ‘wel leuk’. Maar veel mooier is het eigenlijk nog als je de verhalen eráchter leert kennen. Routes met zo’n verhaal erbij, zorgen dat je je kunt inleven. Dan zie je Wemeltje Kruit weer fietsen met haar grote koffer voorop de fiets.”

De wandelroutes werden gemaakt door allerlei werkgroepen en ondernemers uit de dorpen. Betrokken organisaties zijn Nationaal Park Drentsche Aa, Toeristisch Platform Aa en Hunze, Gemeente Aa en Hunze en Recreatieschap Drenthe. Vanuit Gasselte dachten Carlo Hadderingh (voorzitter Dorpsbelangen) en Anton Postema (betrokken inwoner) mee.

„De wandeling is niet alleen voor de toerist leuk, maar ook voor inwoners”, vertelt Hadderingh. „Ook voor menig Gasselter zit er informatie in die hij nog niet wist.” Zelf wist de voorzitter van Dorpsbelangen aanvankelijk nog niet veel over de Tweede Wereldoorlog in Gasselte, totdat hij er vanwege de wandelroute indook. Postema vult aan: „We vertellen ook hoe er vroeger geboerd werd en hoe de gronden gebruikt werden.”

Alle ommetjes worden geïntegreerd in het wandelknooppuntennetwerk van Aa en Hunze, dat in 2023 wordt opgeleverd.

Bron: https://dvhn.nl/drenthe/Nieuwe-ommetjes-in-Drenthe-wandel-met-Joop-Stroop-door-Eext-met-Wemeltje-Kruit-door-Gasselte-of-met-Misty-het-Witte-Wief-door-Grolloo-27820082.html