De plannen om kernafval op te slaan in de zoutkoepels onder Gasselte en Drouwen zijn opnieuw ter discussie gesteld. Dit roept herinneringen op aan het protest in 1979 in Gasselte tegen de opslag van kernafval in zoutkoepels. Als bezorgde inwoners willen we alles in het werk stellen om dit te voorkomen.
Het kabinet wil de onderzoeks- en besluittermijn aanzienlijk verkorten en mogelijk eerder beginnen met de bouw en ingebruikname van een geologische eindberging voor kernafval. In Nederland zijn er daarvoor slechts twee geschikte bodemsoorten: zoutkoepels en boomse klei. De staatssecretaris streeft ernaar om de aanpak van het hele proces in 2027 gereed te hebben. Tussen nu en 2027 zullen onderzoeken en besluiten plaatsvinden, zodat er niet gewacht hoeft te worden tot 2100 om een besluit te nemen en tot 2130 om een eindberging voor kernafval te bouwen.
Kernafval in de grond heeft niet alleen gevolgen voor de bewoners van het dorp waar het wordt opgeslagen, maar voor heel Drenthe en Groningen.
Dien jouw zienswijze in bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om te voorkomen dat dit gebeurt. De deadline voor het indienen van een zienswijze is maandag 24 maart en omdat dit nog kortdag is hebben we alles voor je op een rijtje gezet. Op deze pagina lees je hoe je zelf in actie kunt komen. We hebben alvast een voorbeeld van een zienswijze geschreven met alle belangrijke argumenten tegen de eindopslag van kernafval om je op weg te helpen.
Wat kun jij doen?
Dien hier een zienswijze in. Het indienen van een zienswijze lijkt complex, maar het is van groot belang om je stem te laten horen. Dit is jouw formele en inhoudelijke reactie op de plannen van het Ministerie. Op basis van de ingediende zienswijzen kunnen de plannen worden aangepast. We hebben een voorbeeldzienswijze voor je opgesteld om je op weg te helpen.
Waarom ondergronds kernafval opslaan onverstandig is
Er zijn verschillende redenen waarom ondergronds kernafval opslaan onverstandig is. We hebben ze voor je op een rij gezet.
Milieurisico’s
De opslag van radioactief afval in zoutkoepels brengt aanzienlijke milieurisico’s met zich mee. Historische ervaringen, zoals bij de Duitse zoutkoepels Asse en Gorleben, hebben aangetoond dat lekkages en instabiliteit van zoutkoepels leiden tot vervuiling en pekelvorming. In het geval van Gasselte zou lekkage desastreuze gevolgen kunnen hebben voor omliggende natuur- en landbouwgebieden, met langdurige milieuverontreiniging als gevolg. Zeker ook gegeven het feit dat de zoutkoepel onder Gasselte-Drouwen overlapt met het grondwaterbeschermingsgebied en direct grenst aan het waterwingebied.
Transportveiligheid
Het transport van radioactief afval naar Gasselte vormt een groot veiligheidsrisico. De aanvoer over de wegen in Drenthe, vaak smalle provinciale wegen, verhoogt de kans op ongelukken. Bovendien kan het frequente transport leiden tot verhoogde angst en onrust onder de lokale bevolking, gezien de potentiële stralingsrisico’s bij een ongeval.
Impact op Natura 2000-gebieden
De ligging van de zoutkoepel Gasselte-Drouwen onder het Natura 2000-gebied Drouwenerzand, het eerste aardkundig monument van Drenthe, vormt een directe bedreiging voor beschermde ecosystemen. Mijnbouwactiviteiten en de bijbehorende infrastructuur kunnen onherstelbare schade toebrengen aan kwetsbare flora en fauna. Daarnaast strookt dit niet met Europese natuurwetgeving.
Impact op Geopark de Hondsrug
De zoutkoepel onder Gasselte is gelegen in het Geopark de Hondsrug, een UNESCO-gecertificeerd gebied met grote geologische, ecologische en culturele waarde. Het Geopark, de enige in Nederland, is één van de weinige plekken ter wereld waar een unieke ijstijdlandschapstructuur is bewaard gebleven. De aanleg van bovengrondse infrastructuur en mogelijke milieurisico’s door lekkage bedreigen dit waardevolle erfgoed, wat zou leiden tot onherstelbare schade aan zowel de natuur als de regionale identiteit.
Impact op Nationaal Park de Drentse Aa
Nationaal Park de Drentse Aa, gelegen in de directe omgeving van Gasselte, is een van de meest ongerepte en waardevolle natuurgebieden van Nederland. Het park wordt gekenmerkt door zijn historische beekdallandschap en rijke biodiversiteit. De aanleg van opslagfaciliteiten en transportinfrastructuur zou verstorend werken op het fragiele ecosysteem en mogelijk leiden tot een afname van beschermde plant- en diersoorten. Dit staat haaks op de doelstelling om natuur en milieu voor toekomstige generaties te behouden.
Inbreuk op de leefomgeving
Voor de opslag van radioactief afval is bovengronds een terrein van ongeveer 2,5 vierkante kilometer nodig. Dit zou betekenen dat een groot deel van de omgeving van Gasselte wordt opgeofferd, inclusief landelijk karakteristieke gebieden die geliefd zijn bij bewoners en recreanten. Dit zal niet alleen de leefbaarheid verminderen, maar ook economische activiteiten zoals toerisme en landbouw schaden, die nauw verbonden zijn met zowel het Geopark, het Natura2000-gebied als het Nationaal Park.
Onomkeerbaarheid van opslag
Wanneer radioactief afval eenmaal is opgeslagen en de mijn is afgesloten, is het afval niet langer bereikbaar. Deze onomkeerbaarheid maakt het onmogelijk om toekomstige verbeteringen of herzieningen toe te passen, waardoor toekomstige generaties geconfronteerd worden met de gevolgen van beslissingen die vandaag worden genomen.
Lokaal en maatschappelijk verzet
De geschiedenis van protesten tegen opslagplannen, zoals op 2 juni 1979 in Gasselte waar 25.000 mensen aan deelnamen, en de recente weerstand met betrekking tot gaswinning (aardbevingen dossier en overige mijnbouwactiviteiten) en windmolenparken tonen aan dat er weinig draagvlak is voor dergelijke projecten in onze regio. Het negeren van deze zorgen zal leiden tot verdere maatschappelijke polarisatie en een verlies van vertrouwen in de overheid.
Gerelateerde nieuwsberichten
- Gemeente Aa en Hunze dient zienswijze in tegen opslag radioactief afval
19 maart 2025 Gemeente Aa en Hunze - Kernafval in Drentse zoutkoepels dichterbij
14 maart 2025 RTV Drenthe
- Regering haalt opslag kernafval in Drentse zoutkoepels dichterbij
14 maart 2025 RTV Drenthe - Opslag kernafval inzoutkoepels heeft ook bovengronds grote impact
15 maart 2025 RTV Drenthe - Video van protest tegen opslag van kernafval in Gasselte in 1979 (24 november 2024 Dagblad van het Noorden)
- Protest tegen dumping kernafval in zoutkoepel Gasselte 40 jaar na dato weer nodig?
31 mei 2019 RTV Drenthe
Meer informatie
- De kamerbrief eindberging radioactief afval
- Nationaal Programma Radioactief Afval
met hierin documenten over 1) nationaal programma, 2) PlanMer (o.a. pag 13, 61, 62, 65, 66, 149, 150, 160, 161, 224) en 3) routekaart eindberging radioactief afval (zie o.a. pagina pag 7,8, 9, 10, 15, 16, 21, 34, 38, 39, 40, 41, 43, 44, 45, 48, 52, 53) - Formulier voor het indienen van een zienswijze
- Ingediende zienswijze van Plaatselijk Belang Gasselte-Kostvlies